Project Description

τίτλος & θέση έργου :

μονοκατοικία στη Σαλαμίνα, Αττικής

επιφάνεια οικοπέδου :

436,42 m²

συνολική επιφάνεια :

120 m²

αρχιτεκτονική μελέτη:

Βαρδαλάχου & Συνεργάτες

μελέτη φωτισμού:

Μαγκλάρα Ματίνα

χρόνος μελέτης:

2012

χρόνος αποπεράτωσης : 

2014

Κατασκευή:

Βαρδαλάχου & Συνεργάτες

Κατοικία "Τα πάνω κάτω"
Κατοικία "Τα πάνω κάτω"
Κατοικία "Τα πάνω κάτω"
Κατοικία "Τα πάνω κάτω"
Κατοικία "Τα πάνω κάτω"
Κατοικία "Τα πάνω κάτω"
Κατοικία "Τα πάνω κάτω"
Κατοικία "Τα πάνω κάτω"
Κατοικία "Τα πάνω κάτω"
Κατοικία "Τα πάνω κάτω"
Κατοικία "Τα πάνω κάτω"
Κατοικία "Τα πάνω κάτω"

Mονοκατοικία επιφανείας 120μ² συνολικά που αναπτύσσεται σε δύο (2) κυρίως ορόφους και σε υπόγειο βοηθητικής χρήσης. Η κατοικία βρίσκεται σε παραθεριστική περιοχή της Σαλαμίνας.

Η απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα από τον Α’ όροφο της κατοικίας οδήγησε στην βασική αρχή οργάνωσης των λειτουργιών χωροθετόντας στον Α΄ όροφο τους χώρους διημέρευσης και στο ισόγειο τους ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας, αλλά και την είσοδο του κτιρίου (σαφώς διαχωρισμένη από τους κοιτώνες).

Η τοποθέτηση του κτιρίου σχετικά πλησίον των οδών απελευθέρωσε τον υπαίθριο χώρο της κατοικίας για την ανάπτυξη του κήπου εφ’όσον οι δρόμοι δεν είναι φορτισμένοι κυκλοφοριακά.
Το ισόγειο, ελαφρά υπερυψωμένο από τον υπαίθριο χώρο της ιδιοκτησίας έχει άμεση επαφή με αυτόν μέσω του ημιυπαίθριου χώρου του.

Στον όροφο δύο αντιδιαμετρικά τοποθετημένοι χώροι εξωτερικής διημέρευσης προσφέρουν θέα προς την θάλασσα αλλά και προς τον κήπο της κατοικίας.

Δύο κατακόρυφα πέτρινα επίπεδα που οργανώνουν τους όγκους της κατοικίας ορίζουν και τους άξονες κίνησης σε αυτήν. Η διαμπερής διάταξη των ανοιγμάτων ευνοεί τον φυσικό δροσισμό. Τέλος, ο περιορισμός των τετραγωνικών ανάπτυξης της κατοικίας σε συνδυασμό με τις λειτουργικές απαιτήσεις αποτέλεσαν τον βασικό άξονα σχεδιαστικών αποφάσεων που αφορούν μια άνετη διαβίωση στον ελάχιστο χώρο.