project title and place :

The mice ate the door library,
The conversion of a school door into a library in Athens

design year:

2019

Project architects:

Vardalachou Tina, Bazaiou Natalia, Noukaki Anastasia

Implementation of children’s workshops:

Athens Superscript

Consultant civil engineer:

Fotou Thanasis

Teacher Advisor:

Baltas Babis (35th elementary school of Athens teacher)

Consultant agronomist

Panopoulos Nikitas

The conversion of a school door into a library in Athens
Μετατροπή πόρτας σχολικής εισόδου σε βιβλιοθήκη στην Αθήνα
The mice ate the door library, The conversion of a school door into a library in Athens
Μετατροπή πόρτας σχολικής εισόδου σε βιβλιοθήκη στην Αθήνα
Μετατροπή πόρτας σχολικής εισόδου σε βιβλιοθήκη στην Αθήνα
Μετατροπή πόρτας σχολικής εισόδου σε βιβλιοθήκη στην Αθήνα
Μετατροπή πόρτας σχολικής εισόδου σε βιβλιοθήκη στην Αθήνα
Μετατροπή πόρτας σχολικής εισόδου σε βιβλιοθήκη στην Αθήνα
Μετατροπή πόρτας σχολικής εισόδου σε βιβλιοθήκη στην Αθήνα
Μετατροπή πόρτας σχολικής εισόδου σε βιβλιοθήκη στην Αθήνα
Μετατροπή πόρτας σχολικής εισόδου σε βιβλιοθήκη στην Αθήνα
Μετατροπή πόρτας σχολικής εισόδου σε βιβλιοθήκη στην Αθήνα

This project concerns the conversion of an opening door of a school into a library and vegetation space. In order to seek interventions to enhance the dynamics of the school towards a culture of knowledge and culture exchange with the neighborhood, we tried as group of architects to create a new space in the school. A space on the border of the school’s interior and exterior, on the border of the neighborhood and the school yard: A library that will be addressed to both students and children in the neighborhood. We redesigned the back gates of the school, turning them into a library and vegetation capsules. The front door was thus turned into a spatial toy in which plants and books, on the school doorstep, invite children from both sides to explore.

Part of the planning process of this intervention was the conduct of children’s workshops which were organized and carried out by the same group of architects in collaboration with the teachers and the association of parents and guardians of the school community. The children students incorporated the impending change-intervention in the entrance of their school in a fantasy story of their own and in this way they morphologically and functionally determined its configuration by participating in its architectural design.

This action was implemented in the framework of the “This is Athens-Polis” program of the Municipality of Athens.