Project Description

τίτλος & θέση έργου :

κατοικία βιοκλιματική

επιφάνεια οικοπέδου :

313,13 m²

συνολική επιφάνεια :

120 m²

χρόνος μελέτης:

2010

χρόνος αποπεράτωσης : 

2011

Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική
Κατοικία βιοκλιματική

Πρόκειται για μια μονοκατοικία οι κύριες χρήσεις της οποίας αναπτύσσονται σε δύο κυρίως ορόφους ενώ οι βοηθητικές χρήσεις της στο υπόγειο και τη σοφίτα.

Η απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα όλης της κατοικίας στο νοτιά ήταν ο βασικός οδηγός διαμόρφωσης του κελύφους της κατοικίας με μεγάλα ανοίγματα προς το νότο και μικρότερα στο βορρά για διαμπερή εξαερισμό και δροσισμό του κτιρίου. Παράλληλα στο νοτιοδυτικό τμήμα του κτιρίου τοποθετήθηκε μια ηλιακή καμινάδα η οποία με κατάλληλες θυρίδες προς το εσωτερικό του κτιρίου ρυθμίζει το καλοκαίρι το δροσισμό του και το χειμώνα την θέρμανση του.

Η βιοκλιματική προσέγγιση στο σχεδιασμό της κατοικίας ενισχύθηκε και από μηχανολογικής άποψης, με τον προγραμματισμό των δικτύων στη βάση της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών στη στέγη του κτιρίου, τη συλλογή του βρόχινου νερού και την ενδωδαπέδια θέρμανση. Το ισόγειο, ελαφρά υπερυψωμένο από τον υπαίθριο χώρο της ιδιοκτησίας έχει άμεση επαφή με αυτόν.

Η μεθοδολογία σύνθεσης της ογκοπλασίας του κτιρίου βασίζεται στην αρχή της αφαίρεσης τμημάτων από τον κυρίως όγκο με την κεκλιμένη στέγαση. Ένα κατακόρυφο επίπεδο στη βόρεια πλευρά του κτιρίου από το οποίο «ξεπετάγεται» ένας κυβικός όγκος. Ένα αναδιπλούμενο επίπεδο που σχηματίζει στην νότια πλευρά του κτιρίου την βεράντα.

Τέλος, η φροντίδα και η επιμέλεια των ιδιοκτητών στην ανάπτυξη και υποστήριξη των βιοκλιματικών παραμέτρων στο σχεδιασμό της κατοικίας τους την καθιστά ένα οικονομικό και λειτουργικό δοχείο ζωής.